maanantai 16. lokakuuta 2017

KOHTI SYYSLOMAA

VIIKKO 41 (9.-12.10.2017):

4. opiskeluviikolla eli viikolla juuri ennen syyslomaa kerrattiin ranskan ryhmissä vielä säätiloja, opiskeltiin puhelinasioita sekä kysymyksen muodostamista kolmella eri tavalla; myös objektipronomineja ja niiden paikkoja, kouluasioitakin pohdittiin; englannin ryhmissä vastaavasti huoneiden ja vaatteiden nimiä, määränilmaisuja, uutisasioita, harrastuksia ja perheasioita, elämää Onnelassa, apuverbien käyttäytymistä eri aikamuodoissa, sosiaalistakin mediaa...

Kuten jo ilmoitettukin, tämä viikko eli viikko 42 (ma-su 16.-22.10.) meillä on syyslomaa eikä tunteja siis ole. Ryhmät kokoontuvat jälleen ma 23.10. eteenpäin.


Laitan lähipäivinä tekstiviestillä alustavaa infoa torstaisin kokoontuville englannin ryhmäläisille ja tiistain aamu- ja iltapäivän klo 15 ryhmäläisille joulun jälkeen starttaavista Pop up English -ryhmistä. Olemme suunnittelemassa jo opiston kevätkauden ohjelmaa ja haluaisin tietää, kiinnostaisiko ketään muutaman kerran extratunnit, joilla voitaisiin paneutua joihinkin tiettyihin kielenkäytön osa-alueisiin, osin osallistujienkin toiveiden pohjalta. Tarjoan muutamaa aikaa ja toivon, että jos asia Teitä kiinnostaa, voisitte laittaa minulle paluuviestin joko tekstarilla tai sähköpostitse viim. ke 25.10.

Pedanetin englannin arkistoon lisätty joitakin Halloween-aiheisia juttuja. Arkistoon pääset ilman avaintakin!


Tällä viikolla Forssan Elävien Kuvien Teatterissa draama, komedia "Viinitilamme Ranskassa" vielä ti klo 15 ja 18, ke-to klo 18, katso alla oleva linkki

www.elavienkuvienteatteri.fi/ohjelmisto

Mainostan tässä myös ti 31.10. ruokailtaa  810205 "Terveelliset pähkinät ja siemenet", jolloin Tuulikki Heikkilä kertoo erilaisista pähkinöistä ja siemenistä ja niiden terveysvaikutuksista samoin kuin siitä, miten helppoa niiden liittäminen päivittäiseen ruokavalioon on. Illan aikana valmistetaan pieniä maistiaisia. Ilmoittautuminen tähän iltaan mahd. pian, joko suoraan netissä, puhelimitse opistomme toimistoon tai vaikka viestillä allekirjoittaneelle. 
Marraskuussa vielä kolme ruokailtaa: Olga Vuorisen "Kasvisten marinointia venäläiseen tapaan" ti 7.11., Tuulikki Heikkilän "Raakakakut"  ke 15.11. ja Anna Paijan "Lastenkutsut" ma 20.11. Nämä illat ovat toteutumassa ja niihin mahtuu vielä, mutta jos haluat varmistaa mukaanpääsysi, kannattaa toimia mahd. pian.

Syysloman jälkeisellä viikolla  eli ke 25.10. on vuorossa luento "Loistava järjestys". Sen pitää KonMari Suomi Facebook -ryhmien perustaja Mira Ahjoniemi. Hän antaa luennollaan ideoita ja kannustusta kodin tavaramäärän hallintaan ja järjestyksen ylläpitoon, huomioiden myös ekologiset näkökulmat. Mukana katsaus vaatekaappiin. Luento Forssan kirjastotalon Brander-salissa siis ke 25.10. klo 18-19.30 (Wahreninkatu 4, Forssa; käynti tilaan kirjaston alakerran kautta).Luentomaksu 10 € kerätään käteisenä illan aikana. Luentotilan rajallisuuden takia ennakkoilmoittautuminen suotavaa eli etusija ennakkoon ilmoittautuneilla. Laita joko tekstiviesti numeroon 040-7596 380 tai sähköpostiviesti osoitteeseen kirsi.vikman@forssa.fi  Viestiksi riittää Loistava järjestys ja osallistujan nimi.

Tätä kirjoittaessani aivan ihana auringonpaiste; toivottavasti sitä riittää vielä muillekin päiville. Nautitaan syksystä!

J'AIME 1 (ma klo 17-18.30):
tunnilla: tehtiin vielä pareittain yksi sääjuttu,käytiin läpi "Allô!" -puhelintekstin sanoja ja sanontoja, tehtiin siihen liittyvä kuuntelu 7e, taivuteltiin voir, vouloir ja pouvoir -verbejä ja ennen kaikkea tutkailtiin ranskan kielen tapoja muodostaa kysymyksiä...
kotiin: em. teksti s. 97 ja sen harjoitukset cd, 8abc, 9bc, tutkaile myös "L'oiseau et l'enfant" -laulun sanoja


Kids United: On écrit sur les murs 

STEPPING STONES 2 JATKO (ma klo 18.45-20.15):

tunnilla: käytiin läpi harjoitukset 7ABC, 8-10, pohdittiin ing-muodon käyttöä; puhetta myös substantiiveista, joilla engalnnissa vain yksikkömuoto käytössä (katso oman ryhmäsi pedanet-sivu)
kotiin: harjoitus 11 B, 12-13 sekä sanakoe Step 4 sanoista sekä tunnilla jaetuilta monisteilta ing-muodon käyttöä kertaava käännös (löytyy myös pedanetistä, johon aikanaan, noin parin viikon päästä, tulevat myös oikeat vastaukset)

STEPPING STONES 1 (ti klo 9.30-11):

tunnilla: käytiin läpi harjoitukset 3ABC, 5-6, aloitettiin uutta tekstiä 8 "Births, deaths and marriages"
kotiin: em. teksti, harjoitukset 8ABC ja 10AB (ks. myös edellisen sivun kielioppikohtaa kestoperfektistä)

STEPPING STONES 2 (ti klo 13.15-14.45):

tunnilla: käytiin läpi harjoitukset 6AB, 7, 8A s. 163-165 sekä monisteella ollut Word search ruumiinosista; käytiin läpi apuverbejä can, must ja may ja niiden korvikkeita eri aikamuodoissa
kotiin: tutustu uuteen tekstiin + sen harjoituksiinkin 9ABC, tee myös 10A ja 11; tunnilla jaettu apuverbiharjoitus (sen vastaukset aikanaan pedanetissä); opiskele tunnilla jaetusta lisätehtävä 5 -lapusta sairauksia

STEPS 3 (ti klo 15-16.30):

tunnilla: kerrattiin vielä määrän ilmaisuja (myös kirjan ulkopuolelta), kauppasanoja ja opeteltiin tärkeimmät vaatteet (kerättiin niitä tunnilla jaetulle monisteelle)
kotiin: erityisesti vaatteet s. 145 ja monisteeltakin, tutustu myös seuraavaan aukeamaan, jossa "vaatesovitusjuttuja" sekä alustavasti myös siihen miten adjektiiveja voidaan englannin kielessä vertailla (s. 148-150)

EVERYDAY ENGLISH 1 (to klo 15-16.30):

tunnilla: tarkastettiin kirjan harjoitukset 4-6 s. 104-105 ja monisteelta lisäharjoitus 4; käsiteltiin mediaa ja sosiaalista mediaa sekä kerrattiin vielä do/does-muotoja
kotiin: kirjan harjoitukset 7a ja 8 sekä monisteelta lisäharjoitus 7; tutustu alustavasti myös uuteen tekstiin 6: This is my home ja monisteelle kerättyihin "huonesanoihin"
Huom. äänite ei enää netissä ilmainen; se kuitenkin hankittavissa kustantajan verkkokaupasta melko edullisesti, jos haluat äänitteen käyttöösi. Kustantajan sivuille pääset mm. tästä  www.finnlectura.fi

ESCALIER 3 (to klo 17-18.30):

tunnilla: käytiin läpi kirjan harjoitukset 5-6, 14-16, opiskeltiin samoja asioita myös pareittain; erityisesti asiaa en ja y -pronominaaliadverbeista (löytyy kohta myös pedanetistä...)
kotiin: tutustu ranskalaiseen ylioppilastutkintoon kulttuuriosiossa s. 138-139 ja tee siihen liittyen harjoitukset 21-22; valmistele kalenteriisi (jaettu tunnilla) omat menosi ranskaksi, jotta voit ensi kerralla keskustella menoistasi niin, että löytyy aikaa vanhan koulukaverin tapaamiselle; Le Mystère de la Chambre Jaune alkusivut (5-20) kursorisesti lukien (siis tärkeimmät asiat...)
Grand Corps Malade: Education Nationale

Grand Corps Malade, oikealta nimeltään Fabien Marsaud, on ranskalainen slam-artisti. Hänestä piti alun perin tulla koripalloilija, mutta hypättyään liian matalaan uima-altaaseen hänen selkärankansa murtui ja hän halvaantui. Ennusteiden vastaisesti Fabien kuitenkin kuntoutui niin, että pystyi taas kävelemään. Taiteilijanimi viittaa tähän onnettomuuteen sekä hänen pituuteensa (194 cm). Laulu "Education Nationale" on kannanotto tasa-arvoisen opetuksen puolesta. Siinä kritisoidaan Ranskan koululaitoksen johtamista ja sitä miten huonon taloudellisen tilanteen annetaan vaikuttaa kouluihin ja oppilaisiin erityisesti köyhillä alueilla. 


EVERYDAY ENGLISH 2 (to klo 18.45-20.15):

tunnilla: harjoitus 6 yhdessä, uusi teksti "It's time to pack!" , sen sanoja ja sanontoja pareittain sekä vaatteita englanniksi
kotiin: em. teksti s. 140 ja siihen liittyvät harjoitukset 9-10 sekä monisteelle kerätyt vaatteet englanniksi
Huom. äänite ei enää netissä ilmainen; se kuitenkin hankittavissa kustantajan verkkokaupasta melko edullisesti, jos haluat äänitteen käyttöösi. Kustantajan sivuille pääset mm. tästä www.finnlectura.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti