perjantai 24. marraskuuta 2017

HAPPY THURSDAY/BLACK FRIDAY

VIIKKO 47 (20.-23.11.2017):







Klikkaa allaolevaa linkkiä, niin kuulet, miksi tämä blogi on oikeastaan ns. juhlablogi, jossa ensin kiitokset teille kaikille blogia seuraaville ja tällä kertaa hieman normaalia enemmän kuvia ja videoita. Ensimmäisen tein tänään videokoulutuspäivän jälkeen...
Ja jos ehdit/jaksat lukea blogin loppuun, siellä vielä lisää juhla-asiaa. Kiitos Kaijalle linkkivinkistä! Haminaan se nousee...

http://www.voki.com/pickup.php?scid=14547493&height=323&width=575



Syyskauden toiseksi viimeistä viikkoa siis vietiin. Kokoonnumme vielä ensi viikolla eli marraskuun viimeisellä viikolla. Opintokirjoja (jos Sinulla sellainen on!) voi tuoda merkittäviksi, palautan ne tammikuun viikolla 2, jolloin taas jatkamme opiskelua ma 8.1.2018 lähtien. Mutta ensi viikolla siis vielä nähdään!

J'AIME 1 (ma klo 17-18.30):
tunnilla: jaettiin "kootut verbit", tutustuttiin eri liikennevälineisiin, erityisesti metroon, tehtiin kirjasta 2 cd, 3abe, 4c, 5a; esillä oli myös rakenteet aller + inf., être en train de + inf., venir de + inf.



 Un cycliste à Rakvere (en Estonie) / A cyclist in Rakvere (Estonia) 

kotiin: kirjasta harjoitukset 3cd (s. 121), voi alustavasti katsoa harjoituksia  ja tekstejä myös s. 124- 
Voit katsoa myös www.peda.net/Iitin kunta  Valitse sen jälkeen Iitin lukio/ oppiaineet/Ranska /J'aime 1 - löydät oppikirjaasi liittyvää  materiaalia...

STEPPING STONES 2 JATKO (ma klo 18.45-20.15):

tunnilla: teksti "First night" s. 100-101, kuuntelut 8 "The show must go on" ja 10 "Art is good for you"
kotiin: em. teksti "First night", harjoitukset 7ABC, joihin vastaukset tulevat maanantaina pedanettiin, laitan sinne myös aiemmin jaetun Culture Quizin vastaukset; harjoitukset 11-13 ja sanakoe kpl 5 sanoista (sovittiinkohan nämä kaikki, nyt muistini pettää...)

STEPPING STONES 1 (ti klo 9.30-11):

tunnilla: tekstin "Daydreaming" sanoja ja sanontoja, harjoitusten 5ABCD läpikäynti, parihaastattelu unelmalomasta (6), konditionaalin kertausta, kuuntelu 8 sekä erilaisia lomatapoja (Something for everyone)



the Jägala Waterfalls near Rakvere in Estonia

kotiin: harjoitukset 6B, 7ABC, 9A ja sääsanahaku (erillinen tunnilla jaettu moniste)

STEPPING STONES 2 (ti klo 13.15-14.45):

tunnilla: tehtiin vielä uudelleen sanasilta verbeistä, katseltiin video, mitä löytyy jokaisesta suomalaisesta keittiöstä ja sen jälkeen tutustuttiin uuteen Stepping Stones 2 -kirjaan keskustelemalla itse kunkin juurista ja itselle rakkaista paikoista
kotiin: teksti "Street party" s. 10-11 (etsi tekstistä itsellesi uudet sanat)  ja siihen liittyvät harjoitukset 4ABC

STEPS 3 (ti klo 15-16.30):

tunnilla: edelleen keskiössä Suomi ja suomalaiset (käytiin läpi s. 158, 163, 164 ja 165 yläosa), katsottiin suomalainen keittiö -video; tehtiin yhteistilaus uudesta Steps 3 -kirjasta



kotiin: sanakoe kpl 10, tehtävä 10 eli pieni kirjoitelma omista/perheen ruokatottumuksista ja 12 (The average Finn)

EVERYDAY ENGLISH 1 (to klo 15-16.30):

tunnilla: käytiin läpi kirjan harjoitukset 9-10, 12a sekä lisäharjoitus 9, katseltiin pari videota liittyen suomalaiseen keittiöön ja ravintolasyömiseen, aloitettiin uutta kappaletta 7 tutustumalla kappaleen ruoka- ja ravintolasanastoon, tehtiin myös uuden Everyday English 1 -kirjan tilaus (tilattu myös poissaolleille; ei kuitenkaan pakko ottaa kirjaa ja cd:tä, jos ei halua...)
kotiin: sanakokeet kappaleista 5 ja 6, tutkaile em. tekstiä ja tee harjoitus 1 s. 132

ESCALIER 3 (to klo 17-18.30):

tunnilla: tutustuttiin subjunktiiviin ja harjoiteltiin sen peruskäyttöä käymällä läpi kirjasta s. 154-158 ja tekemällä erilaisia sekä kirjallisia että suullisia subjunktiiviharjoituksia (osa monisteista)



Dany Brillant: Laisse-nous passer


Usmar: Pirate

kotiin:  Le Mystère-oheiskirjan luku 1 (s. 21-27), subjunktiivimonisteet

EVERYDAY ENGLISH 2 (to klo 18.45-20.15):
tunnilla: käytiin ensin läpi harjoitukset 1-4, katseltiin pari videota liittyen suomalaiseen keittiöön ja ravintolasyömiseen, kerrattiin kestopreesensiä sekä tehtiin parityönä "Tukholmajuttu", opiskeltiin ruokasanastoa



kotiin: harjoitus 5 (s.158), 7-8 (s. 162), tunnilla jaettu lisäharjoitus 1 sekä tekstit s. 160-161



30 maata lahjoittaa 100-vuotiaalle Suomelle koripallokentän kokoisen Suomen lipun – vedetään erikoisluvalla pysyvästi Euroopan korkeimpaan salkoon

Nyt on varmistunut, että Haminaan nousee sata metriä korkea lipputanko.  
Suomen lippu





Anssi Leppänen / AOP


yle.fi








Suomi saa noin 30 maalta valtavan Suomen lipun 100-vuotislahjaksi. Mukana lahjassa ovat muun muassa kaikki Suomen naapurimaat eli Ruotsi, Venäjä, Norja ja Viro. Lahjaan osallistuu kuitenkin myös hyvin kaukaisia maita kuten Australia.
Lahja on osoitettu Suomelle ja Suomen kansalle. Sen symboli luovutetaan pääministerin isännöimässä tilaisuudessa Helsingin Säätytalossa 8.12. Tilaisuudessa on läsnä edustaja kaikista lahjoittajavaltioista. Jättilipun hintaa ei kerrota julkisuuteen, ei myöskään listaa kaikista lahjoittajista.
Salkoon lippu nousee ensi keväänä Haminassa. Lippu on kooltaan 416 neliömetriä. Sen koko lähentelee koripallokentää, jonka neliömetrit ovat 420.
– Lipun kantasivu 16 metriä ja pitkä sivu 26 metriä, joten siitä tulee valtavan iso. Se on maailman suurin Suomen lippu. Nyt pitää huolehtia, että lippu tehdään tarpeeksi kestävistä kankaista ja että se pysyy arvoisessaan kunnossa, sanoo Haminan Lippumaailman toiminnanjohtaja Kimmo Kiljunen.
Nyt pitää huolehtia, että lippu tehdään tarpeeksi kestävistä kankaista.
KIMMO KILJUNEN
Lippu liehuu ensi keväästä lähtien Euroopan korkeimmassa lipputangossa. Haminan kaupunginhallitus on päättänyt, että lipputangon korkeus on sata metriä, jos Trafin määräykset sen sallivat.
– Se on jo varmistunut, että lentoturvallisuuden kannalta sata metriä korkea tanko on mahdollinen. Neuvottelut ovat jo niin pitkällä, että nyt on kyse enää lähinnä valoista, joiden ansiosta lippua voidaan pitää salossa myös pimeällä, Kiljunen sanoo.
Esimerkiksi Helsingin olympiastadionin tornin korkeus on 72 metriä. MTV listasi(siirryt toiseen palveluun)keväällä, että maailman korkein tukematon lipputanko sijaitsee tällä hetkellä Saudi-Arabian Jeddassa. Sen nuppi sijaitsee 171 metrin korkeudessa. Vähintään 160 metriä korkea lipputanko löytyy ainakin Tadžikistanista, Azerbaidžanista ja Pohjois-Koreasta.

Punaiset lentoestovalot

Kiljusen mukaan valtavaa lippua ei ole järkevää nostaa salkoon vain liputuspäiviksi, koska sen liikuttelu on hankalaa. Siksi lipulle on haettu erityislupa, joka mahdollistaisi lipun liehumisen salossa pysyvästi. Trafi vaatii, että lippusalkoon on asennettava punaiset lentoestevalot.
Nykyisten liputussäännösten mukaan lippu tulee nostaa salkoon aamuisin ja laskea sieltä pois iltaisin. Kymen Sanomien(siirryt toiseen palveluun) mukaan sisäministeriö on jo antanut suostumuksensa ympärivuorokautiselle liputukselle.
Lipputanko rakennetaan puusta, jolloin siitä tulee maailman korkein puinen lipputanko.
– Suomi on noussut metsästä, tervakaupalla se alkoi ja puutavaraa on viety. Metsäteollisuus tietysti nykyisin keskeisin toimiala, joka on teollisen suomen synnyttänyt. Puusta on Suomi noussut, ja siksi Haminaan tulee maailman suurin puinen lipputanko.
Lipputanko nousee Sibeliuksenkadun päässä sijaitsevalle kentälle meren rantaan, jossa tällä hetkellä sijaitsee RUK:n ajoharjoittelurata.Maaperätutkimukset ovat parhaillaan käynnissä. Kiljusen mukaan tekniikka on jo olemassa, sillä Suomessa on 120 metrin korkuisia puusta rakennettuja tuulivoimaloita.
– Nyt pohditaan, miten liimapuusta tehdään tanko niin, että se on turvallinen. Sekä lippu että tanko valmistetaan kotimaisin voimin. Lipputanko lippuineen on 100-vuotiaan Suomen tunnus, joten se täytyy tehdä täällä.
Lipputangon ja lipun kokonaisuus maksaa arviolta 200 000–300 000 euroa. Valtaosa summasta tulee lahjoituksina. Kiljunen ei kommentoi sitä, kuinka suuri ulkovaltioilta saadun lahjan osuus summasta on. Mukana summassa on myös muita kuntia ja yrityksiä. Lisäksi lipputangolle on kerätty rahaa joukkorahoituskampanjalla, joka päättyy maanantaina. Iltapäivällä summa oli vajaat 22 000 euroa.
Juhlalippu nousee salkoon Haminassa 28.5.2018, jolloin Suomen lippu täyttää sata vuotta.
21.11. klo 8:38 lipun mittasuhteet korjattu.

4 kommenttia:

  1. Wou.....very nice voki-video!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks, I just started... And my son (aged 22) said " No Mum, that's not very funny...." No, hauskaksi se ei oikeastaan ollut edes tarkoitettu, hieman erilaiseksi jutuksi vain, kun nyt sattui "hyvään saumaan". Hienompiakin videosysteemejä opittiin eilen, niiden vuoro joskus myöhemmin... Kirsi

      Poista
    2. Blogisi ovat todella kivoja lukea❣️Kiitos niistä!

      Poista
  2. Kiitos palautteesta. Olen aina pitänyt kirjoittamisesta, ihan kouluajoista lähtien. Kiva, jos kirjoitukseni joskus tuottaa iloa jollekulle muullekin. Tiedän, että osa opiskelijoista haluaisi vain "tiukan läksyblogin", mutta se olisi mielestäni aika tylsä. Siksi lisäilen sinne aina hieman tietoa opiston muustakin toiminnasta, välitän eteenpäin teiltä saamiani vinkkejä ja linkkejä ym. Joskus hieman viiveellä, kun en aina muista heti kaikkea... Ja huomenna onkin sitten jo blogin joulupäivityksen vuoro!

    VastaaPoista